Pagina's

maandag 1 augustus 2011

recept: drie keer portobello

Ook bij een veggie bbq hoort iets 'vlezigs'. En om eens iets anders dan een burger op de BBQ te gooien kan je experimenteren met portobello's. Deze reuze-champignons hebben een warme umami smaak en je kan er echt je tanden in zetten. Bovendien nemen ze goed de rookaroma's van de bbq op en zijn ze heel handig om op te vullen met extra ingrediënten of een lekkere marinade.

EVA ging op zoek naar de beste portobello-burger recepten.

1) Koreaanse Portobello

Hier wordt de portobello gemarineerd in een oosterse marinade, maar eigenlijk is deze techniek geschikt voor zowat elke marinade (probeer er ook eens eentje op basis van balsamico-azijn, oh my!)

4 portobello's

2 lenteuien

125 ml sojasaus

80 ml sake of cream sherry

60 ml donkere sesamolie (gegrilde sesamolie)

60 gr suiker

3 teentjes knoflook

2 el sesamzaad

1 tl chilipoeder

½ tl zwarte peper


Snij de lenteuien in ringetjes, veeg de portobello's schoon met wat papier en haal de steeltjes uit de hoeden. Leg de champignons ondersteboven in een diepe schaal. Hou twee eetlepels van de lenteui opzij. De rest van de ui gaat samen met alle andere ingrediënten in een kom. Roer tot de suiker is opgelost en giet het mensel over en in de hoeden van de portobello's. Laat de portobello's enkele uren marineren.

Laat de champignons uitlekken en vang de marinade op. De marinade kook je zo'n 3 tot 5 minuten in. Dit wordt de saus voor bij de burgers.

Gril de portobello's aan beide zijden 3-4 minuten totdat ze gaar zijn. Snij de burger in dunne schuine plakjes, leg ze op een bord en giet de saus erover. Garneer met de achtergehouden lente-ui. Lekker met een partje limoen.

Uit:
Vegetarisch Barbecueën van Steve Raichlen

2) Klassieke Portobello burger

Snij de steeltjes van de hoeden af, bestijk de burger aan beide zijden met gesmolten margarine en smeer de portobello in met een bbq rub of bbq kruidenzout. Gril de onderkant van de champignon zo'n 3-4 min rooster daarna de andere kant, ook zo'n 3-4 min. Serveer de 'burger' in een broodje vergezeld van de klassieke burgeringrediënten (ketchup, rode ui ringen, sla, tomaatje en wat schijfjes augurk).

3) Portobello met witte bonen mousse en raketsla

Nog zo'n eenvoudig champi-burger recept, dit keer met smeuïge witte bonen mousse en raketsla voor wat pit.

Maak vooraf de witte bonen mousse*. Toast op een licht vuurtje een versnipperd teentje knoflook in de pan in 3 eetlepels lekkere olijfolie. De knoflook mag niet bruin worden maar eerder lichtjes goudgeel kleuren. Giet de knoflook en olijfolie in een maatbeker, samen met de uitgelekte witte bonen (cannelini bonen), een theelepel citroensap en een half sprietje verse rozemarijn. Gebruik een staafmixer om de bonen grondig te mixen totdat je een luchtige mousse krijgt. Kruid bij met peper, zout en extra citroensap.

Gril de portobello's. Doe dit net zoals het recept hierboven maar maak gebruik van olijfolie in plaats van margarine en wat peper en zout in plaats van bbq kruiden.

Smeer op een gegrild en doorgesneden ciabattabroodje een flinke laag bonenmousse, leg de 'burger' erop en leg hier een handje raketsla bovenop. Serveer de burger op een bordje want niet iedereen krijgt hem op een even morsvrije manier verorberd.

*Als je de tijd hebt, loont het echt de moeite om zelf witte bonen te koken in plaats van bonen uit blik te gebruiken. Deze zijn nog zoveel lekkerder.

Extra portobello-burger tip: De veggies David en Luise van 'Green Kitchen Stories' ontwikkelden voor de site Designsponge een portobello burger met gegrilde perziken en guacamole, om duimen en vingers bij af te likken dus! (recept in het engels)

http://www.designsponge.com/2011/06/in-the-kitchen-with-green-kitchen-stories-portobello-burger.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten